Csanádi Juditnak, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektorának írt nyílt levél elő- és utóélete

képzős nyílt levél

képzős nyílt levél

Észrevételeink az április 6-án a Magyar Narancsban megjelent cikkel kapcsolatban

2017. április 28. - képzősnyíltlevél

Magyar Narancs cikk

A Magyar Narancsban április 6-án  Friss diplomás, hamvas, áldozat - Szexuális zaklatás a hazai felsőoktatásban címmel jelent meg egy cikk, melyben szó esik a Magyar Képzőművészeti Egyetemen folyamatban lévő változásokról is. Az írás sok fontos információt közöl törekvéseinkről, céljainkról és az egyetemmel való együttműködésünkről.

 

Szeretnénk a cikket kiegészíteni néhány gondolattal. Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy nem csak a szexuális zaklatás ellen lépünk fel, hanem az egyetem falain belül tapasztalható más jellegű sértő, tiszteletlen, etikátlan megnyilvánulások, a megkülönböztetés, az átláthatatlanság és különböző, az oktatásban és az intézmény egészében megjelenő egyéb visszásságok ellen is küzdünk. Ezeket a sorokat szerettük volna, ha megjelennének az írásban, de a limitált karakterszám miatt erre végül nem adódott lehetőség.

 

"Miközben egy összetett problémarendszerrel állunk szemben: számtalan különböző típusú etikai visszásságról számolnak be a hallgatók, nem csak a nőjogi kérdések tisztázásával adós az egyetem. Támogatnánk, hogy egy, az ELTE-s vizsgálathoz hasonló, de a visszaélések szélesebb körére koncentráló kutatás nálunk is készüljön."

 

"Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy Varga Anna Gizella diplomamunkája csak egy szeletét érinti a Képzőn tapasztalható hatalmi visszaélések problémahalmazának. A szexuális zaklatás szerves, de természetesen nem kizárólagos része a rendszerszintű hatalmi túlkapásoknak, rendellenességeknek. Ahol hétköznapi szinten elfogadott a nők megalázása, ott más csoportokat sem kímélnek, és az egymás iránti tisztelet hiánya más szinteken is megjelenik. A tanári szerepkörön túlmutató viselkedés, a tanári feladatok elégtelen, kiszámíthatatlan, átláthatatlan ellátása, a különböző csoportokat sértő megjegyzések mind részei egyetemünk hétköznapjainak."

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzosnyiltlevel.blog.hu/api/trackback/id/tr8012465131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása