Csanádi Juditnak, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektorának írt nyílt levél elő- és utóélete

képzős nyílt levél

képzős nyílt levél

Elküldjük a nyílt levelet a rektornak

2017. március 20. - képzősnyíltlevél

A nyílt levelet a következő kísérőszöveggel március 16-án továbbítottuk a rektornak.

Tisztelt Csanádi Judit Rektor Asszony!

Csatolva küldjük nyílt levelünket, mely hallgatói kezdeményezéssel indult a Magyar Képzőművészeti Egyetemen tapasztalható hatalmi visszaélésekkel kapcsolatban.

A Rektor Asszony részéről Varga Anna Gizella diplomamunkájának megjelenését követően nyilvános fórumokon, valamint a médiában elhangzott, hogy a helyzeten szeretne változtatni. Viszont az őszre ígért hallgatói fórum elmaradt. Az – értesüléseink szerint – kidolgozás alatt álló szabályzat összeállítását megelőzően, valamint azzal párhuzamosan, úgy gondoljuk, létfontosságú lett volna a hallgatók véleményének kikérése, és az oktatásban rejlő egyéb problémák szakértőkkel való felmérése, felfejtése. A fórum egyik szükséges – de nem kimerítő és elégséges – lépése lenne ennek a folyamatnak.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy Varga Anna Gizella diplomamunkája csak egy szeletét érinti a Képzőn tapasztalható hatalmi visszaélések problémahalmazának. A szexuális zaklatás szerves, de természetesen nem kizárólagos része a rendszerszintű hatalmi túlkapásoknak, rendellenességeknek. Ahol hétköznapi szinten elfogadott a nők megalázása, ott más csoportokat sem kímélnek, és az egymás iránti tisztelet hiánya más szinteken is megjelenik. A tanári szerepkörön túlmutató viselkedés, a tanári feladatok elégtelen, kiszámíthatatlan, átláthatatlan ellátása, a különböző csoportokat sértő megjegyzések mind részei egyetemünk hétköznapjainak.

Nyílt levelünkkel ezen problémák szakértők segítségével való feltárását és megoldását kérjük és várjuk Csanádi Judit Rektor Asszonytól. Bízunk benne, hogy Ön lesz az a rektor, aki el tud indítani egy gyökeres változáshoz vezető folyamatot az egyetemünkön.

A levél előzményeit a kepzosnyiltlevel.blog.hu címen részletesen tárgyaljuk.

Levelünket a mai napon nyilvánosságra hozzuk, hogy az elérjen minden érintetthez. Az egyetem volt és jelenlegi polgárai, amennyiben egyetértenek a levélben megfogalmazottakkal, aláírásukkal támogathatják azt. Az aláírásgyűjtést két hét múlva, március 31-én lezárjuk.

Március 31-én, pénteken délelőtt 11 órakor a Rektori Hivatal előtt szeretnénk Önnek személyesen átadni a levelet. Az átadásról a sajtót értesítjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzosnyiltlevel.blog.hu/api/trackback/id/tr9612353385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása