Csanádi Juditnak, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektorának írt nyílt levél elő- és utóélete

képzős nyílt levél

képzős nyílt levél

A nyílt levél előzményeiről és a nyílt levélről

2017. március 16. - képzősnyíltlevél

A nyílt levél előzményeiről

2016-ban Varga Anna Gizella a Magyar Képzőművészeti Egyetem tervezőgrafika szakán eltöltött öt év után úgy döntött, hogy a diplomamunkájában egy olyan témát dolgoz fel, amelyet a közvetlen környezetében tapasztalt meg: a felsőoktatási intézményekben előforduló, a tanárok hatalmi pozíciójából eredő szexuális zaklatás témáját.

A diplomamunka a Nem Oké! címet viselte, a konzulens Eperjesi Ágnes volt, az Intermédia Tanszék oktatója. A diploma hat darab plakátot és egy kiadványt tartalmazott, emellett egy fekete mappában a munka folyamata alatt összegyűlt, főleg tervezőgrafika szakos hallgatók által feljegyzett történeteket a tanári visszaélésekről.

A 2016. június 15-ei diplomavédésén Varga Anna Gizella és Eperjesi Ágnes meghívásának eleget téve Csanádi Judit, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora és Csejdy Réka kommunikációért és sajtókapcsolatokért felelős vezető is megjelent.

2016. június 27-én a Marie Claire magazinban megjelent egy cikk „Azt vesszük föl, akire föláll” – Szexuális zaklatás a hazai felsőoktatásban, de legalább már plakátokon is címmel. A cikk szerzője Fiáth Mariann, aki a védésen is jelen volt.

2016. június 29-én a Rektor Asszony Varga megkeresését követően fogadta őt, valamint Spronz Júliát, a Patent Egyesület jogász munkatársát, hogy a védésen elhangzott probléma megoldásáról beszéljenek. Spronznak 20 éves gyakorlati tapasztalata van a nők elleni erőszak áldozatainak segítésében, ezen kívül már részt vett egyetemi eljárásrend kidolgozásában is.

Ezen a találkozón elhangzott, hogy a diplomában feldolgozott történetek nagy része a tervezőgrafikus hallgató lányokat érinti. A Rektor Asszony készségesnek mutatkozott, megígérte, hogy az Open Art rendezvény után felveszi a kapcsolatot Spronz Juliával és Varga Anna Gizellával, hogy közösen dolgozzák ki a szükséges lépéseket. [A későbbiekben nem történt semmilyen megkeresés!] A rektor felvetette, hogy hasznos lenne, ha a Képző a többi művészeti egyetemet is bevonná a szexuális zaklatás elleni programba. Beszéltek arról, hogy a Képző zászlaja alatt elindulhatna a tanárok edukációja, melynek megszervezését, lebonyolítását Spronz vállalta. [Később ebben sem történt semmilyen előrelépés!]

A találkozón a Rektor Asszony igent mondott arra a kérésre is, hogy helyet adna-e a Képző a 16 nap a nők elleni erőszak ellen rendezvénysorozatnak. [Később, amikor a NANE Egyesület megkereste emiatt, helyhiányra hivatkozva visszautasította őket.]

A találkozó során furcsa volt, hogy Varga nem használhatta a szexuális zaklatás kifejezést – Csanádi Judit kijavította, hogy ez túl erős megfogalmazás.

A diplomamunka megjelenésével párhuzamosan kiderült, hogy szexuális zaklatás nem csak a tervezőgrafika szakirányt érinti. Látványtervező szakos hallgatók is panaszkodtak az egyik oktatóra. 

Időközben Varga és Spronz felvette a kapcsolatot Gregor Anikóval, az ELTE Társadalomtudományi Karának adjunktusával. Gregor néhány kollégájával közösen egy egy évig zaljó kutatást folytatott az ELTÉ-n előforduló szexuális zaklatásról és a szexizmus jelenségéről. A két egyetemen egymástól függetlenül folyt a diskurzus a felsőoktatásban tapasztalható visszaélésekről. Ennek a közös gondolkodásnak az lett az eredménye, hogy az ELTE megrendelte Varga diplomamunkáját terjesztésre.

2016. július 22-én az Index.hu-n megjelent A tanárom benyúlt a pólóm alá c. írásban Csanádi Judit és az ELTE Rektori Kabinet Kommunikációs Irodájának képviselője is azt nyilatkozta, hogy ősztől megkezdődnek a változások felé tett lépések:

Csanádi Judit, az egyetem rektora nyitott volt az együttműködésre. Az Indexnek azt mondta, szerinte minden főiskolának és egyetemnek kötelessége a zaklatások ellen fellépni. Ősszel a Patent Egyesülettel összefogva a Képzőn programokat szerveznek majd, és az ELTE-hez hasonlóan nyitnak minden olyan felsőoktatási intézmény felé, akik hajlandóak részt venni ebben az úttörő együttműködésben. Hogy pontosan milyen programokat tartanak majd, azt most fogják közösen kidolgozni. „Szerintem szembesítő, figyelemfelkeltő, ismeretterjesztő akciókkal kell az oktatók, egyetemi dolgozók figyelmét felhívni azzal kapcsolatban, hogy mi számít zaklatásnak, hogy adott esetben az is zaklatás lehet, amiről ők nem tudják, hogy az: egy oda nem illő érintés, viccelődés is, ezért alapvető az erről való beszélgetés” – fogalmazott a rektor, majd hozzátette, a protokoll kidolgozását a szembesítő, felvilágosító beszélgetések után tartja célravezetőnek.

2016. augusztus 24-én az azóta megszűnt Népszabadságban megjelent egy átfogó írás a felsőoktatásban fennálló hatalmi anomáliákról, valamint arról, hogy hol tartanak az egyetemek ezek felszámolásában.

2016. szeptember 9-én nyílt fórumot rendezett az FKSE, a meghívott vendégek Dr. habil Csanádi Judit DLA (MKE rektor), Gregor Anikó (adjunktus, ELTE Társadalomtudományi Kar), Munk Veronika (index.hu), Simon Zsuzsanna (képzőművész), Szurcsik József (tanszékvezető, MKE-Grafika Szak), Varga Anna Gizella (grafikus) voltak, a moderátor pedig Nagy Gergely.

A beszélgetésen Csanádi Judit meglepődött Varga kijelentésén, miszerint a szexuális zaklatásokat tartalmazó mappa nagy részben a tervezőgrafika szakot érinti. Az estén elhangzott a rektor ígérete, hogy elsőként hallgatói fórumot fog összehívni, hogy elinduljon egy beszélgetés erről a súlyos problémáról. Szurcsik Józseffel együtt azt ígérték, hogy teljes erővel fellépnek a visszaélések ellen.

Ahogy az a fentiekben is olvasható, a közös munka kezdetét az Open Art rendezvényt követően tervezték, de a rektor nem kereste sem Spronz Júliát, sem Varga Anna Gizellát, aki 2016. október 10-én levélben érdeklődött a tervezett lépésekről, az egyetemi összefogásról, a fórumról. A levélre azóta sem kapott választ.

2017. február 2-án a Kelet Kávézóban egy hónapos kiállítás nyílt a Nem Oké! diplomamunka bemutatásával. A megnyitó egy kerekasztal-beszélgetés keretében folyt, melynek meghívott vendégei Gregor Anikó (szociológus, ELTE), Szabó Mónika (szociálpszichológus, ELTE PPK), és az alkotó, Varga Anna Gizella voltak. A moderátor Réz Anna (filozófus, ELTE, Üvegplafon) volt.

2017. február 2-án Spronz és Varga levélben megkeresték a Rektor Asszonyt. Korábbi megbeszélésükre hivatkozva kérték, hogy ne hagyják ki őket a protokoll szabályzatot kidolgozó munkacsoportból. Csanádi csak Spronz Júliát invitálta személyes találkozóra, ami ezidáig – Spronz elfoglaltságai miatt – nem valósult meg.

 
A nyílt levélről

2017 márciusában az egyetem néhány hallgatója körében felmerült, hogy fontos lenne, ha nem hagynánk az ügyet annyiban, és megsürgetnénk a szükséges lépéseket, így született a Csanádi Juditnak címzett nyílt levelünk.

Közvetve kaptunk hírt arról, hogy a rektor összehívott egy tanárokból, valamint két hallgatóból álló etikai bizottságot, melyet az egyetem etikai kódexének megírásával bízott meg. Ebbe a munkába nem hívták meg sem Vargát, sem Spronz Júliát. Sajnáljuk, hogy a készülő szabályzatról csak távoli információink vannak, és ez a munka nem az egyetem nyilvánossága előtt zajlik. Nem előzte meg sem egy hallgatói fórum, sem a hallgatók tapasztalatainak szakértők általi felmérése. Tudomásunk szerint a munkába nem vontak be szakértőket, amit súlyos mulasztásnak gondolunk.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy Varga Anna Gizella diplomamunkája csak egy szeletét érinti a Képzőn tapasztalható hatalmi visszaélések problémahalmazának. A szexuális zaklatás szerves, de természetesen nem kizárólagos része a rendszerszintű hatalmi túlkapásoknak, rendellenességeknek. Ahol hétköznapi szinten elfogadott a nők megalázása, ott más csoportokat sem kímélnek, és az egymás iránti tisztelet hiánya más szinteken is megjelenik. A tanári szerepkörön túlmutató viselkedés, a tanári feladatok elégtelen, kiszámíthatatlan, átláthatatlan ellátása, a különböző csoportokat sértő megjegyzések mind részei egyetemünk hétköznapjainak.

Nyílt levelünkkel ezen problémák szakértők segítségével való feltárását és megoldását kérjük és várjuk Csanádi Judit Rektor Asszonytól. Bízunk benne, hogy ő lesz az a rektor, aki el tud indítani egy gyökeres változáshoz vezető folyamatot az egyetemünkön.

A nyílt levélnek, valamint ennek a blognak az elérhetőségét 2017. március 16-án elküldtük Csanádi Juditnak, tájékoztatva arról, hogy a 2017. március 31-én lezárjuk az aláírásgyűjtést, és aznap délelőtt 11 órakor személyesen is átadjuk neki a levelet. Az eseményről a sajtót is értesítjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzosnyiltlevel.blog.hu/api/trackback/id/tr112343651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emese Révész 2017.03.21. 08:46:37

A teljesség kedvéért azt mindenképp hozzá kell tennünk, hogy március 20-án minden egyetemi polgár megkapta az Etikai Kódex tervezetét, azzal a céllal, hogy megismerje és meglátásaival, hozzászólásaival kiegészítse azt. A tavalyi események orvoslásának egyik legfontosabb eredménye ez, amelyen hónapok óta dolgozott egy felelős csapat. A rektor pedig továbbra is várja a levél fogalmazóit egy személyes egyeztetésre.

képzősnyíltlevél 2017.03.24. 08:54:46

Az etikai kódex kiküldésének hírét természetesen megírtuk, mivel az a nyílt levél kiküldése után történt, egy ennél későbbi posztban szerepel az információ: kepzosnyiltlevel.blog.hu/2017/03/20/a_level_utoelete_marcius_20_delelottig
süti beállítások módosítása