Csanádi Juditnak, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektorának írt nyílt levél elő- és utóélete

képzős nyílt levél

képzős nyílt levél

Záró levelünk Csanádi Judit Rektor Asszonynak, november 13-án

2017. november 13. - képzősnyíltlevél

Június 14-én egyeztettünk utoljára a Rektor Asszonnyal, ennek a találkozónak az előkészítéséről és az ott történtekről sajnos nem volt időnk és alkalmunk beszámolni a blogon, azóta pedig több minden történhetett a folyamatban lévő ügyek terén, melyekről idő közben nem kommunikáltunk a Rektor Asszonnyal. Ezért most kértünk egy állásfoglalást tőle a fejleményekről. Ezzel szeretnék összegezni a tevékenységünk eredményeit, és képet kapni arról, hogy mi zajlik jelenleg a hatalmi visszaélések visszaszorításával kapcsolatban az intézményben. A csapatunk úgy döntött, hogy a jövőben nem folytatja a pontjainkért való küzdelmet. Egyik tagunkat a Rektor Asszony kizárta a tárgyalásokból, három tagunk pedig az idén diplomázik, így sajnos nem tudjuk vállalni a további tárgyalásokat, az ezzel járó kommunikációt és a szervezést.

Csanádi Juditnak írt záró levelünk alább olvasható.

 

Tisztelt Csanádi Judit Rektor Asszony!

Szeretnénk tájékoztatni a Rektor Asszonyt és a vezetőséget, hogy a csapatunkkal az eddigi eseményeket megfontolva arra jutottunk, hogy sajnos nincs időnk és energiánk a továbbiakban folytatni a pontjainkért való lobbi-tevékenységünket, ugyanis rengeteg időnket és erőnket felemésztette a folyamat. Csapatunk egyik tagját a Rektor Asszony kizárta a tárgyalásokból, három tagunk pedig az idén diplomázik, így nem tudjuk vállalni a további tárgyalásokat, az ezzel járó kommunikációt és a szervezést.

Azokat a követeléseket, amelyek megvalósításáért küzdöttünk, továbbra is rendkívül sürgetőnek és fontosnak tartjuk. A jelenleg nyilvánosságra kerülő szexuális zaklatási és hatalmi visszaélésekkel kapcsolatos ügyek is azt bizonyítják, hogy nem pár embert, nem egy tanszéket érintő esetről van szó, hanem mélyen beágyazott társadalmi problémáról, amelynek rengeteg ember áldozatául esik. Számtalan módon jeleztük, hogy ez alól a mi intézményünk sem kivétel. Sajnos a saját bőrünkön tapasztaltuk meg, milyen érzés olyan egyetemre járni, ahol taníthatnak azok a tanárok is, akik nem csak a felelősséget, hanem a visszaélési lehetőséget is meglátják az általuk betöltött pozícióban. A Varga Anna Gizella diplomájában szereplő fekete mappával, a nyílt levelünkkel (melyet közel 140-en aláírtak) és a tárgyalásainkkal is erre igyekeztünk felhívni a figyelmet. Azt kívántuk jelezni, hogy radikális változásokra, a probléma széleskörű kivizsgálására és orvosolására van szükség.

Hogy valamiképpen lezárhassuk, összegezhessük a tevékenységünket, szeretnénk összefoglalni a kepzosnyiltlevel.blog.hu oldalunkon a tárgyalásaink eredményeit (ahogy a korábbiakban, a levelünket most is publikálni fogjuk a blogon), melyhez a Rektor Asszonytól kérnénk egy állásfoglalást arról, hogy a 6 pontban megfogalmazott követeléseink ügyében milyen fejlemények történtek.

  1. Első javaslatunk a szexuális zaklatás és más hatalmi visszaélések feltárására vonatkozott egy (kérdőíves és mélyinterjúkat is tartalmazó, az ELTÉ-jéhez hasonló) független szakértők által előkészített és levezényelt kutatás keretén belül, hogy megismerhessük az egyes tanszékeken előforduló sajátosságokat, valamit a rendszerszintű mintázatokat. A kutatást fontosnak tartottuk kiterjeszteni a hallgatókra, az oktatókra és a nem oktató dolgozókra egyaránt. Ahogy fogalmaztunk: egy ilyen felmérés lehetőséget nyújtana arra is, hogy a sértettek egy biztonságos helyzetben nevükön tudják nevezni a pozíciójukkal visszaélő személyeket. Ezen információk a későbbiekben felhasználhatóak lennének a konkrét esetek kezelésében, szankcionálásában és a további szükséges lépések kidolgozásában. Kérdésünk: van-e előrelépés a kutatással kapcsolatban, mikorra várható, hogy elinduljon?
  2. A második javaslatunk az Etikai Kódex szakértők bevonásával történő véglegesítésére vonatkozott. Érdeklődnék, hogy a Spronz Júlia és Kiss Valéria által javasoltak bekerültek-e a szövegbe? Az utolsó személyes találkozónkkor, június 14-én az Etikai Bizottság összetételével kapcsolatban arról beszéltünk, hogy kiegyenlített lesz a hallgatók és nem hallgatók száma a Bizottságban, valamint, hogy a Bizottságnak mindig tagja lesz egy független, az adott témával foglalkozó szakértő. Megvalósult-e ez a terv?
  3. Harmadik pontunk a hallgatók jogtudatosságának növeléséről szólt, egy képzés, kurzus elindítását javasoltuk. Utolsó személyes találkozónkkor arról tájékoztattak minket, hogy ez el is kezdődik szeptembertől, a HÖK bevonásával. Érdeklődnénk, hogy milyen formában, milyen keretek között került bevezetésre ez a változás (hány és milyen alkalomról van szó, ki tartja ezeket az órákat, milyen témákról esik szó, kurzusként valósul-e meg?)
  4. Negyedik javaslatunk az oktatók és az egyetemi dolgozók kötelező, független szakértők általi képzéséről szólt, ahol az új kódexről, az egyetemen biztosított jogi környezetről, kötelességekről, tanári hatáskörökről, jogorvoslati lehetőségekről, szankciókról szó esik. Érdeklődnék, hogy megvalósult-e ez a képzés? Ezt a pontot különösen fontosnak tartjuk, ezért a HÖK-kel a nyáron felvettük a kapcsolatot, hogy összekössük őket Szabó Mónikával, az ELTE PPK adjunktusával, aki szívesen vállalná az edukáció lebonyolítását. Sajnos többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült egy közös találkozót összehoznunk. Szabó Mónika továbbra is nyitott az együttműködésre, hálásak lennénk, ha felvennék vele a kapcsolatot.
  5. Ötödik pontunk a nevesítetten problémás oktatók szankcionálására, érzékenyítésére vonatkozott. Ahogy fogalmaztunk, a kutatás lehetőséget nyújtana arra, hogy kiderüljön, kik részéről tapasztalnak az egyetem polgárai visszaélést. Ezen eseteket szükség lenne kivizsgálni, és a felmerült problémákhoz mérten szankcionálni. Az eljárás keretén belül elengedhetetlennek tartjuk, hogy az eset súlyosságához mérten az érintettek érzékenyítő programon vegyenek részt vagy a súlyosabb esetekben merüljön fel az érintettek eltanácsolásának lehetősége. Érdeklődnénk, hogy mikor várható, hogy a kutatás erre a pontra jut?
  6. Utolsó javaslatunk egy jól működő, anonim kitölthető oktatói véleményezés kialakításáról szólt. Legutóbbi egyeztetésünkön szó volt arról, hogy a minőségbiztosítással foglalkozó bizottság már dolgozik ezen a lehetőségen. Érdeklődnénk, hogy ez milyen stádiumban van jelenleg és hogyan lesz megoldva a felismerhetőség kivédése azokban a helyzetekben, amikor a tanár órájára csak néhány hallgató jár?

 

A fenti pontokon kívül szeretnénk érdeklődni az ügyben történt további előrelépésekről is.

Informálisan arról értesültünk, hogy minden tanszéknek van mentora, akikhez a hallgatók bizalommal fordulhatnak. Szeretnénk megkérdezni, hogy a segítő emberek a szervezeti egységen belüli, vagy az egyetemtől független, kívülről érkező személyek? A tárgyalásaink folyamán többször hangsúlyoztuk, hogy fontosnak tartjuk a független segítők bevonását: akkor tud hatékonyan megvalósulni a támogatásuk, akkor tudnak bizalmas viszonyt kiépíteni a hallgatókkal, ha ezek a személyek nem tagjai annak a közösségnek, amelynek a zaklató és a zaklatott is tagja.

Természetesen a fenti állásfoglalás mellett egy lezáró egyeztetésben is szívesen részt vennénk a Rektor Asszonnyal, de csak abban az esetben, ha egyetlen tagunkat sem zárja ki ebből a megbeszélésből.

Szeretnénk megjegyezni, hogy számunkra sértő lépés volt a Rektor Asszonytól, hogy kizárta a tárgyalásokból az egyik tagunkat. Mi úgy látjuk, hogy ez annak az esetnek a példája, amikor a rendszer és annak szereplői a visszaélések ellen küzdő, azokat felszínre hozó hallgatókat büntetik. A büntetés nem minket illet, az igazi problémát nem mi okozzuk, hanem azok a személyek, akik hatalmukkal visszaélve rontják az egyetem hírnevét és az oktatás színvonalát. A Rektor Asszony számára többször megneveztük azokat az oktatókat, akik részéről mi személyesen is tapasztaltunk elfogadhatatlan viselkedést, hatalmi visszaélést, szexuális zaklatást (pontjainkkal pedig azt igyekeztünk hangsúlyozni, hogy ezek nem egyedi esetek, és az általunk tapasztaltakon és a másoktól hallottakon túl is számos probléma rejtőzködhet az egyetemen, ezért rendszerszintű változásokra lenne szükség). Ugyanakkor ezen személyek ellen semmilyen szakszerű eljárás, vizsgálat nem indult (pedig a Rektor Asszonyak hivatalból kötelessége lett volna a tudomására jutott visszaélések ellen belső vizsgálatot, és eljárást indítani), sőt akadt, aki még nagyobb hatalmi pozícióval lett felruházva, amivel az intézmény hallgatólagos támogatását adta a visszaélésekhez.

Igyekeztünk az általunk elérhető eszközökkel segítséget kérni, konstruktív javaslatokat fogalmaztunk meg, szakértőket vontunk be, segítettük a folyamatot, az adottnál még nagyobb mozgásteret is megpróbáltunk kialakítani, hogy az ügy célt érjen. De ebben elfogyott az erőnk. A hatalmi visszaélések lényege az, hogy ott történnek meg, ahol a legnagyobb biztonsággal rejtve maradhatnak. Ezzel szembemenni néhány hallgatónak rendkívül nehéz. Akinek igazán van mozgástere és lehetősége változtatni, az a hatalom birtokosa, az egyetem esetében a Rektor Asszony.

Tisztában vagyunk vele, hogy a Rektor Asszony megbízatása néhány hónapig tart. Bízunk benne, hogy a hátralévő hivatali időben, valamint a hivatala átadásakor is különös hangsúlyt fektet majd arra, hogy a hatalmi visszaélések szakszerű megszüntetése napirenden maradjon, hogy az Ön hivatalát követő személyt tájékoztatja a közös munkánkról, felhívja a figyelmét a megoldás fontosságára és sürgősségére, valamint támogatja abban, hogy folytassa ezt a munkát. Reméljük az intézmény a jövőben felvállalja ezt a közös, mindnyájunkat érintő problémát, folytatni fogja a küzdelmet és törekedni fog a valódi megoldások keresésére.

 

További jó munkát kívánunk,

Üdvözlettel:

 

Balla Csönge

Sándor János Vasco

Üveges Péter

Varga Anna Gizella

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzosnyiltlevel.blog.hu/api/trackback/id/tr1613262867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása